Zubní kaz je jako ten nezvaný host, co když se usadí, už ho tak lehce nevyženeš. Všichni víme, že bychom se o zuby měli starat, ale co když je pořád na co zapomenout? Každý den se na naše zuby usazuje plak, což je taková nevábná vrstva bakterií, a jestli jí nedáme sbohem včas, zahájí svůj ničivý útok – začne vznikat kaz! No a jak to všechno začne? Začíná to neškodně, malým cukrkem tu, sladkým nápojem tam, ale časem se z toho může stát pořádný problém. Jídelníček plný cukru a sacharidů, kterým se tak těžko odolává, je pro tyto bakterie jako večírek, na který všichni těchto zubních party nadšenců byli pozváni. Tak si řekněme, jak se ten kaz vlastně tvoří a co s tím můžeme dělat, abychom si uchováli zdravý úsměv.
Kdybychom měli jmenovat hlavního zloducha, tak v zubním světě je to Streptococcus mutans. Tahle bakterie si to na našich zubech rozdává na plné čáře. A jak se dostane na scénu? Jednoduše, když si člověk dá něco sladkého, kvašení zbytků cukru tvoří kyseliny. Ty kyseliny jsou jak plevel v zahradě, akorát ničí zubní sklovinu. Samotná bakterie by si na zubech postavila osady, ale bez těch sladkých dobrot by to nebyla žádná sláva. Proto je tak důležité jíst méně cukru a lépe čistit zuby.
Každý z nás to zná. Jste na návštěvě u přátel a podává se dort. Ty se řekneš, že si dáš jenom maličký kousek, ale než se naděješ, dort je pryč a ty přemýšlíš, jestli ten lehký poklep na rameno nebyl zubní víla (nebo její zlá dvojčetka) upozorňující tě na blížící se kaz. Příznaky začínajícího zubního kazu jsou různé. Může to být citlivost na sladké, teplé, nebo studené, ale taky změna barvy na zubu. Jestli vidíš na svém zubu flek, který vypadá trochu jinak než zbytek, je to stop zubnímu detektivovi – tobě – že je čas navštívit zubaře.
Jsem si jistý, že bych mohl napsat celý román o tom, jak sladkosti a bakterie hrály důležitou roli ve vzniku mé éry zubních problémů. Ale abych byl spravedlivý, nejsou to jen sladké dobroty, které se podílí na vzniku zubního kazu. Sůl, kyseliny z ovocných šťáv, a dokonce i suchá ústa mohou znamenat, že jste dali kazivým bakteriím zelenou. Pití dostatku vody, omezení sladkostí a kyselých potravin, a udržování dobré sliny produkce (ano, slina je tak trochu hrdina v našem příběhu) jsou klíčem k tomu, jak tyto zubní nepřátele porazit.
Ano, víme. Slyšeli jsme to už odmalička - čistit zuby dvakrát denně, nitkovat, a nezapomenout na pravidelné návštěvy u zubaře. A přesto se tolik lidí v tomto zoubkům zasvěceném rituálu motá. Ale tahle hygienická rutina je alfa a omega v prevenci proti zubnímu kazu. Zapomeňte na štětce velikosti myši, které se snaží dostat do každého koutku - vyberte si tu správnou velikost, tuhost a nezapomeňte ani na ten malý, ale důležitý jazyk, který se tak rád schovává pod pláštíkem nevinnosti (a bakterií). A co se týče zubní pasty, je-li fluoridová, tím lépe! Můžete si být jisti, že jste na dobré cestě k zachování zubních perel bílých a zdravých.
Kdybych já, anebo moje kočka Běla, mohli mluvit o výhodách dobré stravy, ozvali bychom se hned! Je jasné, že pití sladkých limonád a pochutnávání na čokoládě není recept na zdravý chrup. Vůbec nezavrhujte ovšem i zdravé jídlo – ovoce, zelenina, a spousta vápníku a vitamínů, to jsou opravdové klenoty na zubní korunu. Soustřeďte se na jídla, která posílí váš chrup a dejte sbohem těm, které ho ohrožují jako třeba plísně na chlebu našem psu Maxovi.
Bez přehánění, možná nejlepší způsob, jak se zubního kazu zcela vyvarovat, je být o krůček napřed. Ale jak, že? No, pravidelná návštěva zubaře, fluoridace, a pití vody s obsahem fluoru. Tyto metody jsou jako ochrané štíty ve válce proti kazu. A přestože se může zdát, že jsou to zbytečné kroky, v dlouhodobém horizontu jsou to báječní spojenci. Nevěříte? Vězte, že výzkumy ukazují, že ti, kdo se o své zuby pravidelně starají, mají méně potíží s kazy a následnými ošklivými návštěvami u zubaře.