Pokud jste někdy seděli na zubařském křesle a snažili se rozluštit, o čem to vlastník té bílé roušky mluví, když zmiňuje něco jako "trojka na dolní čelisti", nebo "pátka nahoře vlevo", nejste sami. Dnes se ponoříme do anatomie naší ústní dutiny, a na závěr snad budeme moci společně rozumět tajnému jazyku našich dentálních dobrodinců. Abych to učinil trochu pikantnější, možná se mi podaří vás pobavit nějakým příhodem s účastí mého psa Maxe, který má se zuby zkušenost také, byť z jiného soudku. Ale nic nepředbíhejme.
Náš úsmev, zrcadlo duše i průkaz našeho zdraví, je namixován z různých druhů zubů, každý s vlastním posláním a názvem. Pojďme jim trochu lépe porozumět a nahlédnout do toho, co všechno se může skrývat za označeními jako stoličky, řezáky nebo dokonce morální zuby, které v angličtině figuruje pod názvem "wisdom teeth". Nebojte, všechno to půjde jako po másle, a přiznám se, že tato malá cesta do ústní anatomie mě i docela baví.
Jak už to tak v životě chodí, každý řádek našeho těla má vlastní jméno a zuby nejsou výjimkou. Zpočátku se to může zdát jako rébus, ale věřte mi, u zubů je názvosloví celkem logické. A když vás to začne bavit, můžete na party působit jako žijící encyklopedie, a to se počítá, věřte mi! Tak si představte, že velké taneční sály vaší ústní dutiny jsou naplněny různými návštěvníky, kde každý má své specifické místo a úlohu.
Jdeme se seznámit s těmito návštěvníky od těch, co jsou v první řadě, až po ty, kteří přišli později a jsou tlačeni až dozadu. Začneme u řezáků, které najdete hned jako první na přední linii vašeho úsměvu. Tyto dámy a pánové mají za úkol kousat do věcí. Řezáky jsou jako nůžky a krásně poradí s jablkem nebo sendvičem. Pak máme špičáky, což jsou ti, kteří vypadají trochu jako oštěp a napomáhají nám kousat a trhat maso. Vzpomeňte si na upíry ze starých filmů, ti byli špičáky ztělesnění. Dále jsou to premoláry, což jsou takoví všestranní kouskové, podílející se na drvení i trhání potravy. A nakonec nesmíme zapomenout na moláry a zmíněné "wisdom teeth", neboli stoličky a osmičky, které jako tvrdí dělníci zpracovávají potravu na poslední fázi cesty k dokonalému kýmu.
Představte si řezáky jako elegantní šavle v první linii vaší obrany. Tyto zuby jsou jako první na příjmu, kdykoliv něco dáte do úst. Pokud si při myšlence na řezání do jablka automaticky saháte prstíkem na přední zuby, já jsem místním hitmakerem a dokonale vás chytám za srdce, protože právě takto řezáky fungují. V horní i dolní čelisti se setkáte se čtyřmi řezáky, které jsou nazývány incisivi, a svou práci berou velmi vážně. Mám pro vás i malé lákadlo – první řezák má na dolní čelisti trochu speciální přezdívku, označujeme ho jako centrální, zatímco jeho souseda nazýváme laterální. Není to jako příběh o Romeovi a Julii, ale přesto je to láska na první kousnutí, alespoň co se jídla týče.
Než přejdu k dalším zubařským celebritám, rád bych se s vámi podělil o pár vtípků, které se mi vybavují. Představte si, že mého Maxe kdysi napadlo vzít si hračku a pokusit se o napodobeninu řezání – ano, přesně, vzal hračku a s neuvěřitelnou důkladností ji kousal svými řezáky! Bylo to k popukání, jak důležité mu přišlo ukázat mi, že i on je mistr v kousání. No, to jdu ale trochu mimo – Maxovy řezáky sloužily hlavně k ulovení křupavé hračky, zatímco v našem případě jsou to společníci při degustaci dobrého jídla.
Teď se pustíme k těm, co napomáhají trochu více roztáhnout naši potravu, což jsou špičáky. Možná si říkáte, že vypadají skoro jako jedny z šelmiček v naší ústní jeskyni, a budete mít pravdu. Jsou to ony přední klíče, co mají na starosti první várku trhání vašich steaků, a jak už jsem zmínil, inspirovaly spoustu upírských legend. Tyto zuby jsou charakteristické svým špičatým tvarem a nacházíte je hned za řezáky, jako důležité vojáky na druhé frontě.
Představa, že mám v ústech něco jako mini-drápky, mě vždycky pobaví. A jestli se někdy ocitnete v situaci, kdy se vám do ucha trošku dere zubařovo "cuspis", nebojte, to je jen odborný název pro špičáky. Máme celkem čtyři, dva nahoře a dva dole, a přestože nejsou tak roztomilí jako řezáky, drží frontu jako opravdoví bojovníci. Když už si pamatuju na Maxe, i on má špičáky, ovšem jeho jsou mnohem impozantnější – jako kdyby měl ve svých tlamách malé kopí. U nás lidí jsou sice solidní, ale je třeba říci, že proti psí verzi vypadají trochu jako štíhlá verze!
Od předních strážců se přesuneme k těm, kdo mají sklon spíš k těžké dřině. Ačkoliv premoláry a moláry nemají tak vysoký lesk celebrity jako řezáky a špičáky, bez nich bychom byli opravdu v koncích. Premoláry, čili prekutanny, jsou vedlejší herci v naší ústní tragikomedii, a přesto hrají kardinální roli v procesu trávení potravy. Tyto zuby jsou něco jako mládenci v přechodu – nejsou ani špičáky, ani moláry, ale mají z obou něco. A moláry, tak to jsou naše osobní mlýnky na koření, zpracovávají potravu na dálku, dokud není připravena k další cestě trávicím traktem.
Ono je to tak, že premoláry s sebou ponesou trošku té trhačské funkce z špičáků, ale už naberou i na drcení, což je funkce molárů. Máme jich osm, po čtyřech na každé čelisti. No a moláry, ty jsou jako poslední pevnost. Jejich mohutná povaha a široké žvýkací plochy nám dávají tu sílu rozdrtit dokonce i ty nejtvrdší ořechy. A ačkoliv jsou někdy skryti až na konci a nešpití se do prvních řad našeho bílého koberce, bez nich by naše polévky byly bez chutě a naše steaková romantika byla by jen povída o tvrdém masíčku.
Kdybyste měli nějaké pochybnosti o jejich významnosti, zkuste si představit, jak by to bylo, kdyby jste neměli své moláry - jen obtížně byste rozkousali pečivo, natož něco tvrdšího. A jestli mě chcete vyprovokovat, mohu se podělit o příběhy, jak jsem se já a Max pustili do soutěže v louskání oříšků – já se svými moláry a on se svými psími ekvivalenty. No, myslíte si, kdo vyhrál? Hádejte dvakrát, prvotřídní mlýnky mám přímo ve svých ústech!
Tak a jsme u těch, kteří k nám přicházejí trochu později v životě, a někdy dokážou pěkně zamíchat kartami – ano, mluvím o osmičkách, známých též jako "wisdom teeth" nebo moudrostní zuby. Jsou posledními přírůstky do našich ústních rodin a objevují se v jalové zemi za moláry, obvykle během pozdního dospívání nebo na počátku dospělosti. U některých lidí se prořezávají bez problémů, ale u ostatních mohou způsobit komplikace, jako je bolest, infekce nebo dokonce nutnost chirurgického zákroku.
Hledáme-li hrdiny, kteří v ústním světě přinášejí trochu toho dobrodružství, moudrostní zuby jsou tím pravým ořechovým. Mají svoji pověst kontroverzních postav, jelikož někdy rostou pěkně šikmo a vytvářejí tím nečekaný zmatek a nepořádek. Přesto si zaslouží trochu úcty, vždyť "moudrost" není jen tak něco, co se hodí na každý roh. Čtyři poslední moláry byly kdysi klíčové pro naše předky, kteří se museli porvat s mnohem drsnější stravou než jsme my – myslím, že pokud by moje strava sestávala z surových kořenů a nevařeného masa, byl bych vděčný každému zubu navíc.
Osobní historku o osmičkách bych našel také, nemusíte se bát. Ať už to byl ten pocit, když se mi poprvé objevila osmička a já si myslel, že jsem přímo na prahu moudrosti (te